compacte straten, plekken met sfeer

#ruimtevoorverhalen

Wetering-eiland
Culemborg

concept | verkavelingsplan | inrichtingsplan

PLAATS
Nieuw-Parijsch, Culemborg

OPDRACHTGEVER
Heijmans

DATUM
2016-2018

OMVANG
4,5 hectare

PROGRAMMA
106 grondgebonden woningen

“Op Weteringeiland leef je met water om je heen. Onze woning aan de rand van het eiland ligt aan een mooi watertje met veel groen. De straat is juist smal en een beetje gebogen, waardoor het voelt alsof je in een klein buurtje woont.” Weteringeiland vertelt het verhaal van wonen in de Culemborgerwaard, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dit historische identiteit geeft het eiland een herkenbare, eigen plek in de grote nieuwbouwwijk Nieuw-Parijsch. Als tegenhanger van de smalle straatjes wordt de openbare ruimte op markante plekken wat groter met een eigen sfeer. Zoals een kort gemaaid gazon en grote bomen aan het Eikenhof. Wilde borders, ruig gras en natuurlijke paden in het Grassenpark. En juist doorlopende bestrating in het Steenveld met woningen aan een Culemborgse stoep.

“Een bruggetje verbindt het Grassenpark met de avonturenstructuur van Nieuw-Parijsch. Daar kun je picknicken. Kinderen kunnen er ravotten en je hebt ruimte om op een bankje zitten.” De historische identiteit zit ook in de rijke, klassieke bebouwing. Elk huis heeft een eigen karakter, maar lijkt steeds familie van het geheel. De architectuur van de panden heeft lokale invloeden en bijzondere details, zoals ruwe handvormstenen en kleine, donkere dakpannen. Weteringeiland geeft ruimte om te leven.