stadsstraten voor iedereen

#ruimtevoorverhalen

Haagdijken
Breda

toekomstvisie | branding | straatlab | herinrichting | geveladviezen

PLAATS
Haagdijk & Nieuwe Haagdijk, Breda

OPDRACHTGEVER
Gemeente Breda, Ondernemersvereniging

DATUM
2018-heden

OMVANG
circa 1 kilometer

PROGRAMMA
ruimtelijk- economische versterking van een gemengde stadsstraat

“De Haagdijken zijn straten met enorm veel potentieel. Je ziet dat wel vaker. Straten in oude wijken die een impuls krijgen en dan weer hot worden. Nu de Nieuwe-Haagdijk opnieuw is bestraat zijn we niet meer het deurmatje, maar een volwaardige entree van de binnenstad”, vertelt Cor Schraven. De eigenaar van de cafeteria Schraven woont al heel zijn leven op de Nieuwe-Haagdijk. “Oke, ik ben één keer verhuisd, naar nummer 38. Haha!”

De Haagdijken zijn straten die, na een aantal jaren van achteruitgang, weer in ontwikkeling zijn. Om deze ontwikkeling economisch en ruimtelijk te sturen en te stimuleren hebben we in opdracht van de ondernemers en de gemeente Breda een integrale toekomstvisie opgesteld. Tijdens de presentatie van onze visie kwamen verschillende ondernemers aan het woord.

Fleur van Yay! Taart is pas sinds kort te vinden op de Haagdijk. “Ik werkte op een basisschool en maakte vanuit thuis taarten. Dat werd op een gegeven moment te krap. Toen ben ik op zoek gegaan naar een goede zichtlocatie, die ook ruimte biedt voor workshops. Dicht genoeg bij de stad zodat vrijgezellenfeesten me ook kunnen vinden. De Haagdijk was perfect, want je kunt hier ook nog met de auto voor de deur komen.”

We zien dat ondernemers en bezoekers met een diversiteit aan achtergronden samen een gevarieerde levendige stadsstraat maken. Deze gastvrijheid – een gemengde stadsstraat voor iedereen – is speerpunt van de visie. De straten functioneren als toeloopstraten; een belangrijke verbinder tussen Breda-west en de binnenstad. Maar belangrijker: als verbinder tussen mensen.

Voor Legda Dahmani, van kapper Dahmani, is respect voor elkaar daarbij het allerbelangrijkste. “Op de Haagdijken mag je gewoon op straat staan. Ik vind het goed dat er samen gewerkt wordt aan het verbeteren van de straten. Dat is voor mijzelf altijd positief.” Legda vindt het belangrijk dat er geen leegstand is. “Maar geen woningen direct aan de straat”, vult zijn neef aan. “Dan loop je allemaal langs dichte gordijnen. Nee, goede winkels, dat is belangrijk.”

MEER WETEN

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief. Of kom eens langs op ons kantoor in de binnenstad van Breda, de koffie staat klaar