een nieuw dorpshart

#ruimtevoorverhalen

Mgr. Bekkersplein Haaren

ontwerp | herinrichting | participatie

PLAATS
Mgr. Bekkersplein, Haaren

OPDRACHTGEVER
Gemeente Haaren

DATUM
2017 - 2019

OMVANG
circa 1,6 ha

PROGRAMMA
inrichting openbare ruimte

Het inrichtingsplan van het Mgr. Bekkersplein is ontworpen in co-creatie met ondernemers, inwoners en ambtenaren van Haaren. Na een inventarisatie zijn we gestart met een ontwerpfestival, waar we belangstellenden bevraagd hebben over de sfeer en uitstraling van het plein. Over het gebruik ervan bij activiteiten en evenementen, verkeer en parkeren, toegankelijkheid. En over functies, zoals het gemeentehuis, de kiosk, de kerk en de kapel.

hart van een Brabants dorp
Velen zoeken naar een hedendaagse, dorpse uitstraling met een uitnodigend karakter. Als het authentiek hart van een Brabants dorp voor alle leeftijden. Met plaats voor de weekmarkt, de kermis en andere evenementen. In een uitvoering met weinig hoogteverschillen, waar de weg minder prominent aanwezig en goed oversteekbaar is. En met voldoende parkeerplaatsen van goede kwaliteit bij de winkels.

bloemrijke voortuinen
In het ontwerp geven we de gebouwen aan het plein bloemrijke ‘voortuinen’ en het gemeentehuis pakken we in met leilindes. Er komt een drempelvrije, hoogwaardige klinkerbestrating tussen de voortuinen, met subtiele aanduidingen van rijbanen en parkeervakken. Strategisch geplaatste bomen, een kiosk en straatmeubilair geven het plein een geborgen schaal. De sfeer op het Mgr. Bekkersplein loopt door in de inrichting van de Kerkstraat en Driehoeven en voorlangs de Sint-Lambertuskerk.

MEER WETEN

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief. Of kom eens langs op ons kantoor in de binnenstad van Breda, de koffie staat klaar