Zonne-initiatieven

#ruimtevoorverhalen

Zonneparken Bernheze

Energietransitie | Landschappelijke inpassing

PLAATS
Bernheze

OPDRACHTGEVER
Gemeente Bernheze

DATUM
2019

OMVANG
circa 9000 hectare

PROGRAMMA
natuur en milieu, energietransitie

Fred is bezig met zijn wekelijkse wandeling door het Aa-dal nabij Heeswijk-Dinther. In zijn werkzame leven als professioneel vogelaar kwam hij er altijd al graag. Al decennialang staat dit fraaie beekdal-landschap onder druk. Wegen worden aangelegd, landbouwkavels vergroot en de typische beekdalnatuur ziet hij langzaam maar gestaag verdwijnen. De volgende ontwikkeling dient zich aan: de duurzame energietransitie. De gemeente is van plan zonneparken toe te staan in het mooie landschap van het Aa-dal.

Fred hoort Spacevalue een verhaal vertellen, hoe zonneparken op zo’n manier ingericht kunnen worden dat ze een meerwaarde kunnen zijn voor het landschap én de aanwezige natuur.  Dat klinkt als een unieke kans om de natuur weer een impuls te geven en soorten die inmiddels verdwenen zijn weer terug te laten keren. Dit gaat niet vanzelf. Spacevalue heeft samen met de gemeente een visie opgesteld waarin ontwerpregels staan voor de ontwikkeling van zonneparken in verschillende landschapstypen. Hij leest dit stuk met veel plezier!

Graag wil Fred bijdragen met zijn kennis en kunde van het gebied. Hij weet welke beplantingen gewenst zijn om de ijsvogel weer te kunnen spotten. De gemeente verwijst hem door naar Dhr. Solar, de ontwikkelaar van het zonnepark in het beekdal. Dhr. Solar geeft aan dat er geen geld beschikbaar is omdat een zonnepark bouwen al duur genoeg is op deze natte, instabiele bodem. Wanneer hij aanklopt bij de gemeente geven deze ook niet thuis, ze hebben geen aanvullende budgetten beschikbaar.

Spacevalue geeft Fred de tip contact op te nemen met het waterschap van het Aa-dal. Zij hebben budgetten gereserveerd om het beekdal natuurlijker in te richten. Fred en het waterschap slaan hun handen ineen om het zonnepark op zo’n wijze in te richten dat ook de natuur er voordeel bij heeft.

Een half jaar later geniet Fred opnieuw van zijn wekelijkse wandeling en ziet de zonnepanelen schitteren in de voorjaarszon. In een brede zone langs de beek is een ecologische zone ingericht met riet en poeltjes. Plots flitst er een blauwe vlek aan hem voorbij… de ijsvogel! Na ruim 30 jaar weer is hij weer terug in het Aa-dal. Fred is dolgelukkig dat hij dit nog mag meemaken en hier medeverantwoordelijk voor is.