dorpse ruimtes, menselijke maat

#ruimtevoorverhalen

De Weide II
Meerkerk

masterplan | inrichtingsplan sportcomplex | supervisie

PLAATS
Meerkerk

OPDRACHTGEVER
Gemeente Zederik

DATUM
2016 - heden

OMVANG
ca. 16 hectare

PROGRAMMA
150 woningen, sportpark en openbare ruimte

“In eerste instantie dacht ik, hoe zit dit plan in elkaar? Op tekening is er niets recht en ziet het gebied er ongeordend uit. Maar als je weet hoe de buurt op ooghoogte werkt, wordt de wijk heel bijzonder.” Het verhaal van De Weide II gaat over de manier waarop mensen er met elkaar willen wonen.

Uit het dorp kwam veel kritiek op eerdere nieuwbouwbuurten. “De huizen zijn eenvormig en alle straten zijn lang en recht. De grasveldjes worden weinig gebruikt omdat ze te groot zijn. Het water is wel aardig, maar je beleeft het bijna nergens.” In het ontwerp voor De Weide II hebben we gezocht naar uitersten. Enerzijds naar compact wonen aan een smalle driespong, in beschutte hofjes of rond een brink. Anderzijds aan een echt brede groenstructuur.

“Onze tuin ligt niet tegenover een andere tuin, maar aan een ruig landschap met water en bomen. Je kunt er hardlopen over de paden of vissen aan het water. En kinderen kunnen hutten bouwen tussen de wilgen.” We hebben de authentieke oude dorpse ruimtes van Meerkerk als inspiratiebron genomen. In tegenstelling tot eerdere woongebieden die zijn gebaseerd op het langgerekte slagenlandschap, krijgt de openbare ruimte daardoor een menselijke schaal.