Plein voor de tuin van Brabant

#ruimtevoorverhalen

Mgr. Bekkersplein
Haaren

co-creatie | inrichtingsplan | supervisie

PLAATS
Haaren

OPDRACHTGEVER
Gemeente Haaren

DATUM
2017 - heden

OMVANG
ca. 16 hectare

PROGRAMMA
openbare ruimte

“Mensen noemen Haaren ‘De Tuin van Brabant’. Ons dorp ligt tussen de boomkwekerijen, midden in Het Groene Woud. We hebben mee kunnen denken over een nieuw ontwerp voor de inrichting van het dorpsplein. Het past straks echt bij de tuin van Brabant.”

De herinrichting van het plein is nodig. Inwoners van woonzorgcentrum Haarensteijn gebruiken het plein niet graag meer omdat er allerlei drempels en verhogingen zijn. Overal staan en rijden auto’s en er is weinig plek om spontaan met elkaar een praatje te maken. Als het plein is heringericht kan het weer gebruikt worden als ontmoetingsplek van het dorp.

Ook ondernemers zijn tevreden over het plan. “Het is belangrijk dat onze klanten comfortabel voor de deur kunnen parkeren. De uitstraling van het plein wordt verbeterd en met de nieuwe kiosk kunnen we meer activiteiten organiseren.” De uitstraling van het pleinontwerp is nostalgisch. Voor Haarensteijn, de kerk en het gemeentehuis liggen kleurrijke bloemperken. Op het plein staan een paar grote lindebomen.

De straat ligt op één niveau, zodat ook de weekmarkt en de kermis voor iedereen toegankelijk zijn. Donkerrode gebakken klinkers en grijze, hardstenen banden langs de rijstroken bepalen de sfeer. De nieuwe inrichting van het Monseigneur Bekkersplein biedt weer ruimte voor verhalen.